Appartement op de begane grond: Wat kunt u doen als het licht wordt tegengehouden door de omliggende gebouwen?

Claudine en Raymond K. hebben onlangs een appartement gekocht in Deurne, België. Het appartement ligt op de begane grond van een appartementencomplex en is omringd door andere gebouwen die uit verschillende woonlagen bestaan. De kamers in hun appartement waren daarom erg donker: het daglicht en de zon kwamen nooit bij hen binnen. Met Espaciel hebben zij de oplossing gevonden voor meer licht in hun woning…. Lucie, adviseuse van Espaciel, kijkt met Raymond en Claudine terug op deze veranderingen.

 
Het eerste contact

In mei 2015 hebben Claudine en Raymond K. ons een e-mail gestuurd nadat zij de Espaciel website op Internetavant sejour sombre hadden bezocht. Zij waren net verhuisd naar een appartement waar weinig licht binnenkwam in de woonkamer en de keuken. Hun appartement ligt op de begane grond van een appartementencomplex met verschillende woonlagen, op enkele meters van een ander gebouw van 4 verdiepingen. Ondanks een grote schuifpui van 3 meter breed en een raam van 86 cm breed, zorgen de omliggende gebouwen ervoor dat het daglicht niet in hun woning kan komen.

 

De contacten met Espaciel en onze oplossing

Na contacten over het lichtprobleem door middel van foto’s, e-mails en telefoongesprekken, was Raymond geïnteresseerd in de installatie van lichtreflectoren bij hem thuis. Maar voordat hij deze wilde bestellen, wilde hij hiervoor toestemming vragen aan de mede-eigenaren van het complex.

 

De goedkeuring door de mede-eigenaren

Enkele dagen na onze eerste contacten, was Raymond aanwezig bij de vergadering van mede-eigenaren van zijn appartementencomplex. Hij had een volledig dossier voorbereid om zijn project voor de installatie van lichtreflectoren te presenteren. En wij hadden hem ook geadviseerd over de voordelen die hij naar voren kon brengen.

>> Welke punten kan ik aanvoeren om ervoor te zorgen dat de lichtreflector door de mede-eigenaren wordt geaccepteerd?

Discretie verzekerd: De lichtreflector is zeer discreet. Hij is dun (4 mm weerkaatsend oppervlak + 4 cm bevestiging), licht en kan met klein bevestigingsmateriaal worden bevestigd.

Esthetische integratie: De Espaciel reflector wordt aan de buitenkant van uw raam of op een balustrade bevestigd en vormt één geheel met uw woning, omdat het oppervlak van de reflector de lucht weerkaatst. « De reflector valt slechts op door het effect ervan » zei één van onze klanten in de vorige getuigenis. De bevestigingen van de reflector kunnen ook worden geschilderd, zodat ze overeenkomen met de kleur van de raamkozijnen en de rest van het gebouw.

Privéruimte: De lichtreflector wordt bij u thuis geïnstalleerd, in uw privéruimte. Hij wordt naar de binnenkant van uw woning gekanteld en bevindt zich dus niet buiten uw appartement. 100% van het licht dat hij opvangt, wordt naar de binnenkant van uw woning weerkaatst, zonder enig verblindend effect voor uzelf of voor uw buren.

Korte tijd later heeft Raymond opnieuw contact met ons opgenomen om ons te bedanken: de mede-eigenaren waren akkoord gegaan.

 

Meer licht in de keukenfixation extérieure d'un réflecteur de fenêtre

De buitenreflector wordt bevestigd met behulp van een verstelbare stang op het raamkozijn. Dit model is geschikt voor het merendeel van de ramen. De enige voorwaarde is een muurdikte van 7 cm om de uiteinden van de stang goed te kunnen bevestigen (de uiteinden zijn 6 cm breed). Deze bevestiging was niet geschikt voor het keukenraam van Raymond en Claudine, omdat de dikte van de  muur rondom het kozijn hier slechts 3 cm dik is. Daarom hebben wij een alternatieve bevestiging voorgesteld: de reflector wordt rechtstreeks in het kozijn onder het raam bevestigd, met 2 kleine schroefjes in het metalen afdekplaatje.

 

Meer licht in de woonkamer

facade appartementMensen die een schuifpui of schuifdeur hebben, adviseren wij gewoonlijk de tuinreflector.  Deze blokkeert de doorgang niet, is eenvoudig te installeren, is in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Dit model is speciaal ontwikkeld voor dit type opening.

Er waren echter twee eigenschappen die de installatie van de tuinreflector bij Claudine en Raymond bemoeilijkten:

  • Boven hun schuifpui steekt het bovenliggende balkon meer dan een meter uit (zie foto). In tegenstelling tot het vorige artikel over deze configuratie met « boven elkaar gelegen balkons » waar de balustrade loodrecht onder het bovenliggende balkon stond, springt deze schuifpui te ver naar binnen. De reflector moet helemaal onder de blote hemel liggen om het daglicht volledig op te kunnen vangen.
  • Het stel woont op de begane grond en hun terras ligt direct aan de straat. Het was dus niet mogelijk om de tuinreflector in deze openbare ruimte te installeren.

Nadat was vastgesteld dat de zon het grootste deel van de dag vanaf de linker zijkant van de schuifdeur kwam (ligging op het zuidwesten), hebben wij voorgesteld om een verticale buitenreflector te installeren, met muurbevestiging. Zo worden de zonnestralen weerkaatst en komen ze tot diep in de woonkamer binnen.

avant apres lumière rez-de-chaussée

 

>> Moet de reflector horizontaal of verticaal worden geïnstalleerd?

Beide installaties zijn mogelijk en dit zijn onze adviezen:

  • Horizontaal: Wij adviseren meestal een horizontale installatie van lichtreflectoren, omdat hiermee het natuurlijk licht in de ruimte altijd wordt verbeterd, ook als de zon niet schijnt. Alle ramen krijgen namelijk daglicht dat kan worden opgevangen en weerkaatst met een horizontale reflector, of de zon nu schijnt of niet.
  • Verticaal: Een verticale installatie van lichtreflectoren is mogelijk op voorwaarde dat de zonnestralen op deze plaats komen. Zo worden de zonnestralen herleid naar de binnenkant van de ruimte en vormen deze een brede bundel van daglicht. Zonder direct zonlicht betekent een verticale installatie slechts een beperkte toename van daglicht in de ruimte.

 

Bestelling en installatie

Naar aanleiding van ons advies hebben Raymond en Claudine twee reflectoren besteld: een buitenreflector van 80 cm met een horizontale muurbevestiging voor hun keukenraam en een buitenreflector op maat van 120 x 15 cm met een verticale muurbevestiging voor de schuifpui in hun woonkamer.

De muurreflector lijkt op de buitenreflector, alleen de bevestigingsset is anders. Wij hebben deze nieuwe muurbevestigingsset zodanig ontworpen, dat de lichtreflector rechtstreeks op de muur kan worden bevestigd. Deze set wordt vooral aanbevolen in configuraties zoals deze, waar de verstelbare stang niet kan worden geïnstalleerd.

Raymond heeft zelf zijn twee reflectoren geïnstalleerd en vond dat dit heel eenvoudig ging en weinig tijd kostte.

 

Het resultaat na installatie

avant apres lumière rez-de-chaussée

Direct resultaat: de muren, het plafond en de ruimte zijn op natuurlijke wijze veel lichter geworden, zonder dat hiervoor het licht aan moet. Raymond is erg overtuigd van het effect van ons product, en heeft al zijn buren bij hem thuis uitgenodigd. Hij begrijpt overigens nog steeds niet waarom niet iedereen in Deurne lichtreflectoren heeft. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het comfort in het appartement van Claudine en Raymond, door extra daglicht in hun woning mogelijk te maken.

Lucie, bedankt dat je deze ervaring met ons wilde delen, en wij danken Claudine en Raymond voor hun foto’s! Wilt u ook uw ervaring met Espaciel delen? Stuur uw reactie dan naar espaciel@espaciel.com en wij zullen uw verhaal hier graag plaatsen!  

U woont op de begane grond en/of er komt weinig daglicht in uw woning binnen? Neem dan contact met ons op en het team van Espaciel zal u graag een persoonlijk advies geven: Vraag hier om een persoonlijk advies: espaciel@espaciel.com

7 Comments
  1. Avatar
  2. Avatar
    • Sarah
  3. Avatar
    • Camille
      • Camille

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lire les articles précédents :
couverture avant apres maison lumière
Hoe kunt u daglicht en zonlicht in uw huis laten binnenkomen? Hoe kunt u daglicht en zonlicht in uw huis laten binnenkomen?

Chantal en Jacques wonen in een oude gerenoveerde boerderij in de Bourgogne. Ze hebben gastenkamers tegen hun huis aangebouwd. In tegenstelling...

Fermer